Recept – Gnocchi – vår julmat!

Recept på Gnocchi! 

Här kommer ett precept på hemmalagad Gnocchi som är en tradition att äta hemma hos familjen Troyse på julafton. Vi lagar det och äter istället för ”svensk julborsmat” eftersom vi har en pappa som är från Italien. Men vi kompromissar med mamma som är svensk och vill ha julskinka och Janssons frestelse efter det årliga barnprogrammet på tvn. 

Recept på Gnocchi! 

Här kommer ett precept på hemmalagad Gnocchi som är en tradition att äta hemma hos familjen Troyse på julafton. Vi lagar det och äter istället för ”svensk julborsmat” eftersom vi har en pappa som är från Italien. Men vi kompromissar med mamma som är svensk och vill ha julskinka och Janssons frestelse efter det årliga barnprogrammet på tvn. 

Gnocchi – så gör du

 

  • Det du behöver göra är att skala och koka potatis i saltat vatten, vi har alltid mjölig potatis till Gnocchi. Till jullunchen kokar vi ca 2 kilo potatis. 
  • När du kokat upp potatisen ska du pressa den i en potatispress och sprid ut potatisen på en yta i köket där du sedan kan arbeta. Låt potatisen svalna. 
  • Du vet att potatisen är tillräckligt sval när du kan arbeta med den i händerna utan att du bränner dig. 
  • Därefter ska du knäcka i två ägg och sedan strö över ca 2 dl mjöl (glutenfritt fungerar också bra). Du ska sedan kunna arbeta ihop potatisen, äggen och mjölet med händerna tills du får en fin deg. När det kommer till mjöl får du prova dig fram med lite i taget, duska få en fin deg utan att potatisen fastnar på dina händer. Så du får vara reda att kladda ner dig och börja arbeta. 
  • När du har fått till potatisken som en fin deg så ska du dela den så du kan göra långa stänger av degen (se bilden), jag brukar göra den lika tjocka som ett finger ungefär.
  • När du skapat långa stänger så tar du en kniv och delar den ungefär lika stora deltar som två fingrar. 
  • Sedan är det dags att rulla alla små delar du nyss skärt upp! Häll lite mjäl på brickan eller där di väljer att ha Gnocchisarna så att de inte fastnar med varandra eller på underlaget. 
  • När du har rullat allt är det dags att koka upp dem igen. Koka då vatten och salt i en stor lastrull. Släng ner några stycken Gnocchis åt gången i det kokande (lite lätt kokande) vattnet, du kan ta ca 20 st oc slänga ner samtidigt. När de fluter upp till ytan är det dags att hova upp dem försiktigt. Låt vattnet rinna av något sedan lägger du ner dem i en skål. Häll över kylagad köttfärssås och sedan upprepar du allt igen med nya Gnocchis och kokar upp och varvar med köttfärssås. 
  • Tada, klart! Perfekt att servera med lite riven parmesanost. En fantastisk god middag, hade det inte tagit sån tid hade jag gjort den här maten mycket oftare! 
Ha en fortsatt trevlig jul!!   <3

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras