Att träna eller inte träna när man är sjuk?

Ska man träna eller inte träna när man är sjuk? Vad finns det för riktlinjer när man är sjuk men ändå vill träna?

 

Det finns en del risker med att träna när man är sjuk. Men det beror lite på hur sjuk du är. Det är skillnad på om du känner dig hängig, om du är förkyld, har feber eller bakterier. Det man ska veta är att det finns alltid risker med att träna när man inte är frisk men om du är som mig så kommer du gärna vill röra på dig oavsett om du kan träna hårt eller inte.

Det här riktlinjerna brukar jag gå efter:

Om jag känner mig hängig men är frisk i övrigt:

Träna lågintensiv träning. Med lågintensivt tänker jag på träning som inte får upp pulsen för mycket och träning som du inte svettas av för mycket. Du skulle kunna köra lite lätt yoga eller ett lätt Pilates pass, ta en promenad eller styrketräna med lätta vikter.

 

Jag är förkyld men jag känner mig frisk:

Träna rörelseträning. Här skulle jag rekommendera ett kortare pass på ca 15 till 20 minuter där du egentligen enbart fokuserar på rörelse träning med egen kroppsvikt.

 

Jag känner mig sjuk, jag är förkyld och har lite ont i halsen:

Om du inte har feber så skulle jag rekommendera att du kan gå en promenad i långsamt tempo

 

Jag känner mig sjuk och har feber:

här behöver kroppen vila. Se till och vila från all aktivitet inte bara från träningen utan ta det lugnt ett par dagar.

 

Tänk på att det är mer värt och vila ett par extra dagar så att kroppen verkligen hinner bli frisk än att du hoppar in i träningen för tidigt och bli sjuk igen. Idag fick jag leva som jag lär och ställa in ett pilatespass som jag har på kvällen efter mitt dagsjobb. Jag känner mig inte kry, jag har haft influensa, är fortfarande kyld, har ont i halsen och idag känner jag mig sjuk. Jag tog därför beslutat att vara hemma och vila för att förhoppningsvis kunna bli frisk till nästa vecka och köra på med träningen framöver.

Glöm inte bort att prioritera din egen hälsa. Du är viktig i ditt liv. ♥

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras