Recept på Gnocchi

Gnocchi är standard i vår familj på julbordet.

Som den italienska familjen vi är så har vi självklart hemmalagade Gnocchi på julbordet. SÅ länge jag kan minnas har vi haft det som en tradition.  Förutom Gnocchi har vi även kött och kyckling, salami, ostar och lite annat smått och gott. Mamma vill självklart ha traditionsenligt julskinka och jansons frestelse. I år var det jag som lagade maten!

Du behöver:

  • Ett kilo potatis
  • Salt
  • Ett ägg
  • Mjöl, ca 3 dl. (glutenfritt går också jätte bra).
  • Köttfärssås som du tillagar innan.
  • Parmesan ost.

Här får du vårt recept på Gnocchi.

  1. Starta med att skala koka upp 1 kilo potatis i saltat vatten.

2. När potatisen är klar ska du mosa den och sedan låta den svalna.

3. När potatisen är kall formar du hela högen till en vulkan och kläcker ett ägg i mitten.

4. Häll sedan på lite mjöl, jag tror jag hade ca 3 matskedar, men du får ta så mycket du behöver tills du kan knåda ihop potatisen till en deg. Se till att arbeta ordentligt med potatisen så du får ihop den ordentligt.

5. När du sedan har fått potatisen till en deg-lilnande form så tar du och och skär av en bit som du sedan rullar till en lång pinne som är ungefär lika tjock som din egen tumme. Därefter ska du dela den i små bitar som är ca 2 cm stora (ca halva din tummlängd).

6. Rulla alla de små bitarna och lägg dem på en mjölad plåt. Du behöver rulla dem lite ibland på plåten med så de inte fastnar i varandra.

7. När du rullat klart alla gnocchi kokar du upp en stor kastrull med vatten och sedan lägger du i ett 10 tal gnocchi i vattnet. De kommer till en början sjunka ner till botten men sedan kommer de komma upp till ytan en efter en och när alla har kommit upp så tar du upp dem försiktigt. Låt vattnet rinna av från skeden, vi brukar använda en sked-sil. Därefter lägger du den i en stor skål. 

8. När de första ligger i skålen ska du varna gnocchi med köttfärssås och riven parmesan ost. Fortsätt lägga lager med gnocchi och köttfärssås till skålen är full. Vi använder två skålar till gnocchi som vi lagar på 1 kilo. Du vill inte att de ska packas för tungt i skälen så de går sönder.

Ät och njut!

Du kanske märker att det inte är exakta mått, det är för att den här maträtten har jag lärt mig medans jag lagat med min mamma. Det är lite mellan tummen och pekfingret som gäller då så du får helt enkelt prova dig fram du med.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras